Senaste tekniska framstegen inom AI och dess användningsområden - läs mer!
Visa i webbläsare
AI Sweden Logo

AI for Impact

Tekniska jättekliv, trollfabriker och EU-valet

Det har hänt en hel del spännande de senaste veckorna och det finns mycket att rapportera. Det här nyhetsbrevet är strukturerat som en klassisk trestegsraket. Först granskar vi några av de senaste tekniska framstegen. Därefter utforskar vi konkreta exempel och användningsområden. Slutligen diskuterar vi vilka frågor och krav detta ställer på oss användare och våra politiker.

 

Innehåll

❗ Spännande nyheter från Google och OpenAI

👀 AI agerar ögon för blinda och synskadade

👹 AI i nättrollens tjänst

💬 AI som övertygar konspirationsteoretiker

🌏 EU får ny lagstiftning om AI

🐳 Från valkompass till valkompis

 

Trevlig läsning! 

Porträtt -Carl Norling Markai

Carl Norling Markai, Impact Initiative Developer

Teknikjättarna tar nya kliv

Begreppet artificiell intelligens omfattar ett stort område med en bred palett av teknologier. Personligen upplever jag dock att AI idag i princip är synonymt med applikationer som ChatGPT, Gemini och Claude. Det är inte särskilt konstigt, eftersom dessa tjänster är så lätta att använda. Även om det under huven är komplicerat så krävs det ingen ingenjörsexamen eller doktorshatt för att använda dem. Att de används råder det inget tvivel om. Miljontals människor tar dagligen hjälp med alla möjliga typer av uppgifter. Sedan introduktionen för knappt 1,5 år sedan har både användningen och utvecklingen av dessa applikationer och deras bakomliggande modeller skenat, och visar inga tecken på att bromsa in. Under de senaste veckorna presenterades flera uppdateringar och här är några av framstegen från giganterna Google och OpenAI som är värda att kika närmare på.

 

Senaste nytt från Google

Det var höga förväntningar på vad som skulle presenteras på Googles årliga utvecklarkonferens I/O 2024 som tog plats 14 maj, och det var sannerligen mycket spännande som presenterades. Hela konferensen finns upplagd på YouTube. Har du två timmar över och vill veta vad som ligger i Googles pipeline så är det rekommenderad tittning. Om du av förståeliga skäl saknar den tiden så bör du nog ändå försöka frigöra tid för en sammanfattning på 10 minuter. Har du bara fem minuter kan du väl åtminstone kika på demon av Project Astra som blev ett av de mest spridda klippen från konferensen, där en AI-assistent bland annat hjälpte en användare att hitta sina glasögon. Även om glasögonslokalisering är ett högst angeläget och värdefullt användningsområde med stor potential för tidsbesparing så handlar den stora förflyttningen om hur AI i allt högre utsträckning kommer att inkluderas i Googles egna verktyg och appar samt hur AI-assistenter kommer att kunna ta in och förstå olika typer av input såsom bild, ljud, text och språk. 

 

Senaste nytt från OpenAI

Men OpenAI kunde omöjligt acceptera att Google skulle få all stjärnglans och smög därför ut dagen innan med en demo av deras nya flaggskepp ChatGPT-4o. Det som stack ut i deras presentation, och som Fem myror är fler än fyra elefanter lärde oss i den o-förglömliga O-låten, är att det är "o:et i ordet som gör det". Just det här o:et står för "omni" och uppdateringen innebär att den nya versionen (precis som project Astra) kan ta emot olika typer av input såsom bild, ljud och språk. Svarstiden har också snabbats upp så att det allt mer känns som en mänsklig respons. Missa inte att spana in demon av ChatGPT-4o. Den senaste versionen är endast tillgänglig för betalande användare. Tillhör du inte den gruppen finns ingen anledning att hänga läpp för gratisversionen kommer också att uppdateras med fler tillägg och möjligheter som tidigare ingick i betalversionen.

 

Det är tydligt att vi bevittnar en intensiv kapprustning mellan giganterna med framsteg efter framsteg på den tekniska fronten. Den viktigaste frågan enligt mig handlar dock inte om vad Google och OpenAI planerar för framtiden. Den viktigaste frågan är vad vi kan göra här och nu.

 

Vad innebär den senaste utvecklingen för mig? 

I ett av AI Swedens senaste podcastavsnitt GPT-4o, Gemini, AI:s nya förmågor, hur Generativ AI påverkar företagen och den otroligt snabba utvecklingen resonerar Peter Kurzweilly och Christian Lauritsen klokt om vad den senaste utvecklingen innebär för företag och organisationer. Nedan är ett citat av Peter från podden som du kan använda som tankeställare och konversationsstartare i din organisation. 

"När tekniken kan agera och reagera som en människa: Vad betyder det för er organisation? Vad kan ni göra i er organisation när en dator eller maskin kan se sin omvärld, ta upp ljud från sin omgivning, hantera videoinput och byta mellan olika modaliteter?" 

Nu blickar jag framåt mot nästa spännande milstolpe som troligtvis blir utvecklarkonferensen WWDC i juni där OpenAI och Apple har hintat om spännande nyheter.

 

Vad är generativ AI?

Tjänster som ChatGPT och Gemini som används för att ta fram text, bilder, video och ljud brukar benämnas som Generativ AI. Är du nyfiken på hur det fungerar? Ta fem minuter på nästa kaffepaus och spana in videon nedan.

Generativ AI - Vad är det?

Den onde, den gode och den övertygande

Teknik är allt som oftast ett tveeggat svärd, ett verktyg i förlängning av den person som håller i det och som kan användas för bra och dåliga syften. Låt oss kika på några olika tillämpningar som baseras på samma teknologi.

 

AI i trollfabriken

"AI i trollfabriken" låter kanske som en mysig barnsaga men sanningen är tyvärr dystrare. Kalla fakta avslöjade nyligen hur Sverigedemokraterna använder sig av trollfabriker för att sprida vilseledande information och att de använt AI för att manipulera klipp på Magdalena Andersson.

 

Det är inte första gången vi ser AI-teknik användas i skadliga syften och det är definitivt inte den sista. Deepfakes och andra typer av bedrägerier är här för att stanna och jag tror att det är viktigt att kunskapen och förståelsen för detta höjs i hela samhället samtidigt som de som äger och skapar teknik tillsammans med politiker samverkar för att försvåra, förebygga och straffa skadligt och brottsligt beteende. Det görs redan en del på den här fronten men det är arbete som behöver göras löpande. Två aktuella exempel är EU:s AI Act och företag som skriver under på gemensamma säkerhetsstandards.

 

AI agerar ögon för blinda och synskadade

Be my eyes är ett danskt startupbolag som skapat en teknologi för de över 250 miljoner människor i världen som är blinda eller synskadade. Via deras app kopplas användarna samman med volontärer för att få hjälp med hundratals vardagliga uppgifter, såsom att identifiera en produkt eller navigera på en flygplats. Nu har de börjat implementera virtuella volontärer i projektet "Be my AI", ett AI-stöd som enligt företaget ger deras användare ett effektivt verktyg som möjliggör för dem att vara mer självständiga i sin vardag.

 

Jag tycker att det här exemplet är intressant ur två perspektiv. Dels hur tekniken möjliggör för användarna att få stöd utan att vara beroende av någon annan person. AI-teknik har visat sig vara väldigt effektivt när det handlar om att förstå och översätta olika språk. Dessutom kan en virtuell volontär vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, vilket gör det lätt för användaren att få hjälp utan att tidpunkt och språk blir en barriär. Samtidigt ser jag att en stor del av appens idé handlar om ett mellanmänskligt möte som även skapar ett värde för de personer engagerar sig. Så här sammanfattar en volontär sitt engagemang i en artikel i The Guardian.

Be My Eyes är en möjlighet för alla att hjälpa blinda eller synskadade personer, men kanske är en bättre beskrivning av denna upplevelse välgörande ömsesidighet. Jag hjälpte en man att göra ett mellanmål på natten, men han hjälpte mig genom att låta mig känna mig nyttig.  

Det är tydligt att samtalet gynnar både användaren och volontären. Därför blir jag  nyfiken på hur företaget resonerar kring sina volontärer, som sedan starten uppgår till 6,4 miljoner personer. Idag säger företaget att i de fall där den virtuella volontären inte kan ge tillräckliga svar ska användaren få möjlighet att kopplas till en verklig person istället.

 

För mig är inte det här en fråga om AI vs. ingen AI. Det viktiga är snarare att organisationer med många volontärer bestämmer vad som ska vara förstahandsvalet. Ska en virtuell volontär svara när en mänsklig inte kan, eller ska en mänsklig volontär svara när en virtuell volontär inte kan?

 

Ett övertygande botemedel mot konspirationsteorier

För några veckor sedan fick jag tips om två intressanta studier via Ethan Mollicks utmärkta nyhetsbrev One useful thing.

 

Den första studien handlar om hur AI, särskilt stora språkmodeller som GPT-4, kan användas för att övertyga människor i diskussioner. Forskare ville undersöka hur bra AI är på övertalning jämfört med människor, och om AI blir ännu bättre på detta om den har tillgång till personlig information om motståndaren. Resultaten visade att deltagare som debatterade mot GPT-4 och där AI hade tillgång till personlig information, hade 81,7% högre sannolikhet att bli mer överens med AI:n jämfört med de som debatterade mot människor. Utan personlig information var AI fortfarande bättre på att övertyga än människor, men skillnaden var inte statistiskt signifikant.

 

Den andra studien handlar om att konspirationsteorier, som är svåra att förändra när de väl har anammats, kan motbevisas med hjälp av AI. Forskarna testade om tidigare försök att korrigera dessa teorier misslyckats eftersom de inte var tillräckligt övertygande och personligt anpassade. I experimentet använde de AI (GPT-4) för att ge välargumenterade och personligt anpassade motbevis till totalt 2,190 personer som trodde på olika konspirationsteorier. Resultaten visade att en debatt med AI minskade tron på konspirationsteorier med cirka 20%. Effekten höll i sig över två månader och syntes även hos personer med starka och djupt rotade konspirationsteorier. Dessutom minskade tron på andra, icke-relaterade konspirationer och ökade deltagarnas vilja att ifrågasätta andra konspirationsteoretiker. 

AI i EU 

Det är inte ofta jag skriver en rubrik med enbart vokaler, men det är inte heller så ofta som EU klubbar genom rättsakter om AI. Det är inte bara på andra sidan Atlanten som det har producerats nyheter. Redan i mars 2024 godkände EU-parlamentet akten men förra veckan godkände EU-rådet formellt EU:s rättsakt om Artificiell Intelligens (AI Act), som syftar till att skapa harmoniserade regler för att säkerställa tillförlitliga AI-system och deras säkra användning inom EU.

 

AI-förordningen förbjuder vissa användningsområden för AI och ställer särskilda krav på högrisksystem, inklusive skyldigheter för operatörer, insyns- och transparenskrav, samt regler för marknadsövervakning och efterlevnad. Den stödjer också innovation med fokus på små och medelstora företag.

 

Förordningen syftar till att öka förtroendet för AI genom att skapa ett ramverk som respekterar mänskliga rättigheter och juridiska principer. Företag måste nu se över sina AI-användningar och göra riskbedömningar enligt förordningens krav, som blir fullt tillämpliga 24 månader efter ikraftträdandet den 21 maj 2024, med vissa delar som träder i kraft tidigare. 

 

Från valkompass till valkompis

Den 9 juni är det valdag och redan nu går det att förtidsrösta. Trots att andelen som röstar i EU-valet har ökat de senaste åren så är det knappt hälften i Sverige som använder sin röst för att påverka. En anledning till att valdeltagandet inte är högre är att kunskapen om hur EU fungerar och vad de beslutar om är låg. Därför görs det många viktiga insatser för att öka kunskapen och ett populärt och bra verktyg har varit valkompasser, som på ett användarvänligt sätt ofta hjälper personer att hitta kandidater som representerar deras åsikter och värderingar.

 

Källkritik är avgörande

Det är många aktörer som skapar valkompasser och här är det viktigt att vara källkritisk. En annan stor nyhet från veckan var avslöjandet att en valkompass (valkompass.eu) som rankades högt hos sökmotorer i hemlighet ägdes av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Det är ett exempel på så kallad svart propaganda, där informationen framställs som att den kommer från en vänskapligt inställd källa, trots att det finns en annan agenda bakom.

 

Ny teknik för att öka valkunskapen

Nyligen så släppte Aftonbladet en spännande tjänst som de kallar för "Valkompis", en chatbot som matats med källor och fakta som granskats av Aftonbladets journalister och svar från flera enkäter som de åtta riksdagspartierna, samt deras topp 10-kandidater har svarat på. Jag tycker att det är ett väldigt spännande sätt att personifiera upplevelsen och hjälpa användaren att hitta svar på just sina frågor. Det är också ett bra exempel på hur en aktör med relativt enkla medel kan bygga vidare på och anpassa en etablerad teknologi (ChatGPT-4) för att skapa en produkt med ett nischat fokus som levererar ett tydligt värde. 

Sammanfattning

Det har varit händelserika veckor med flera intressanta nyheter kopplade till AI. Både arbetet med att utveckla tekniken och skapa regleringar för att den ska göra största möjliga nytta och minsta möjliga skada har tagit stora steg. Hur vi använder tekniken är upp till oss och det går bevisligen att göra både bra och dåliga saker. Hur vi ska lagstifta kring AI är en komplex fråga och det råder ingen enighet mellan partierna. Vad som däremot är säkert är att du har möjlighet att lägga din röst på det parti och den kandidat som bäst delar din syn. Om du saknar kunskap eller är osäker på vad du tycker så kanske en valkompis är din nya bästis. Var bara noga med att kolla källan för risken är att du övertygas. Om det är för gott eller ont låter jag vara osagt.

Har du fått det här mejlet vidarebefordrat till dig och vill få nyhetsbrevet själv, prenumerera här:

Prenumerera på AI for Impact

Kommande event

AI Sweden i Almedalen

Torsdag kl. 12.45-13.30 bjuder AI Sweden in till ett panelsamtal på temat: Hur används AI inom ideella organisationer för att flytta samhället framåt? 

 

27 juni: Läs mer om programpunkten

 

Se hela AI Swedens program i Almedalen.

    13 november: Konferensen Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle (save the date)

      Namnlös design-May-22-2024-11-54-45-8779-AM
      Alla event av AI Sweden

      Privacy policy

      ai.se  |  Linkedin  |  Youtube  |  My AI
       
      You're receiving this e-mail because you are a part of AI Sweden's network.
       

      AI Sweden

      c/o Lindholmen Science Park

      Box 8077

      402 78 Gothenburg

      Sweden

       

      Unsubscribe Manage Preferences